Lukumääräksi nolla, jos lintua ei ole


Tietokantaan on talletettu tietoja pesistä ja pöntöistä ajankohtana, jolloin linnut eivät ole paikalla. Pesien sijaintitietojen tallettaminen on arvokasta ja kannatettavaa, sillä juuri tarkka pesimäpaikkatieto on suojelun kannalta tärkeää.

Muistutamme siitä, että havainnon yksilölukumäärä on nolla (0), jos lintua ei ole havaittu paikalla, mutta pesä on havaittu.

Ohessa lainaus suosituksesta kenttähavaintojen merkitsemiseksi:

”Negatiivisesta havainnosta eli havainnosta, jossa kohteella ei ole havaittu jotakin lajia, käytetään lukumääränä nollaa. Lisätiedoissa on toivottavaa kertoa tarkennus havainnointiaktiivisuudesta, esim. ”ruovikon läheisyydessä tarkkailtiin koko päivä, mutta yhtään ruskosuohaukkaa ei havaittu” tai ”koko sula-alue tarkastettu”.

Jos siis kirjaat järjestelmään tiedon esimerkiksi juuri tarkistamastasi viirupöllön pöntöstä, jossa et ole havainnut merkkejä viirupöllöistä, kannattaa toimia seuraavasti:

 1. Hae pöntön tarkka paikka kartalta.
 2. Nimeä paikka
 3. Rastita lisää havaintopaikka omiin havaintopaikkoihin
  • Näin löydät pönttösi helposti tulevien tarkistusten yhteydessä
 4. Hyväksy
 5. Täytä havaintoa koskevat tiedot normaalisti
 6. Muista laittaa lukumääräksi nolla ja lisätiedoksi, että kyse on paikalla sijaitsevasta pöntöstä
 7. Rastita ruutu pesintään viittaavan havainnon symbolin alta (hautova lintu)
 8. Salaa havainto rastittamalla ”salaa havainto” –laatikko
  • Kaikki petolintujen pesätiedot on syytä salata. Yhdistyksen avainhenkilöt näkevät kyllä salatututkin havainnot, joten yhdistyksen suojelu- ja tutkimustoiminnassa tieto pesästä on salattunakin.
 9. Lähetä havainto

Kenttähavaintojen merkitsemiohjeenhan löydät www-sivulta osoitteesta:http://www.birdlife.fi/lintuharrastus/suositus_kenttahavaintojen_merkitsemiseksi.pdf

Tiira-lintutietopalvelu ei ota esimerkiksi kevätmuuttajalistoihin mukaan havaintoja, joiden lukumäärä on nolla. Mikäli esimerkiksi helmikuussa tarkistettu nuolihaukan pesä on ilmoitettu lukumäärällä 1, näkyy havainto ensimmäisenä kevätmuuttajana. Havainnon salaaminen ei auta, koska kevätmuuttajista myös salatut havainnot kerrotaan lintuyhdistyksen tarkkuudella.<< Takaisin etusivulle