Paikan tarkkuus lisätty


Tiiran havaintojen kirjaamiseen on lisätty paikan tarkkuustieto –kenttä. Kentän avulla havainnoitsija pystyy paremmin määrittelemään paitsi sen, että kirjattu havainnoitsijan tai linnun paikka on tarkka myös sen, ettei paikka ole tarkka, mikäli havainnoitsija ei esimerkiksi itse ole varma siitä, missä havainnon teki.

Paikan tarkkuus valitaan valmiista valikoista, jonka asteikko on erilainen linnun- ja havainnoijan paikan välillä. Valikosta puuttuu ilmaisu tarkka eli havainnoitsijan paikan suhteen <50 metriä tarkoittaa tarkkaa ja linnun paikan osalta ilmaisu < 10 metriä.

On toivottavaa, että paikan tarkkuus määritellään kaikkiin havaintoihin, jotta tieto tarkkuudesta on olemassa esimerkiksi lintuyhdistysten käyttäessä aineistoa suojelu- tai tutkimustarkoituksiin. Erityisen tärkeää on muistaa määritellä linnun paikan tarkkuus.

Paikan tarkkuusvalikosta huolimatta on tärkeää, että kukin käyttäjä pyrkii aina löytämään kartalta mahdollisimman oikean havainnoitsijan tai linnun sijaintipaikan. Vaikka paikka ei olisi tarkkaan tiedossa, on käyttäjän oma arvio paras mahdollinen tieto paikasta, ja valittu paikka voi olla oikea, vaikka tarkkuudeksi olisi määritelty < 250 metriä. Havainnoija ei vain ole ollut aivan varma.

Paikan tarkkuustietoa ei saa käyttää väärin ja ilmoittaa havaintoja tahallisesti väärään paikkaan, kuittaamalla väärä paikka suurella epätarkkuusarvolla. Tiiran käyttöoikeussopimus kieltää väärän tiedon tallentamisen ja väärän tiedon kirjaaminen voi johtaa käyttöoikeuden peruuttamiseen. Mikäli joku havainnoitsija ei halua kertoa tarkkaa havaintopaikkaa julkisesti, on oikea ratkaisu havainnon salaaminen, ei tiedon vääristely.<< Takaisin etusivulle