Vinkkejä Tiiran käyttöön


Olemme koonneet listan mielestämme hyödyllisistä vinkeistä Tiiran käyttämiseksi, jotta voisitte saada mahdollisimman paljon irti jatkuvasti kehittyvästä järjestelmästä. Suurin osa vinkeistä on kirjoitettu käyttäjiltä saamiemme kysymysten pohjalta ja luullaksemme tästä vinkkilistasta löytyy jotain uutta jokaiselle. Vaikka vinkkilista on pitkä, ja ehkäpä juuri sen takia, kannattaa se lukea läpi!

Jos sinulla on kysymyksiä alla olevista asioista tai muuta palautetta Tiiraa koskien, esitä se mieluiten Tiirafoorumilla (siitäkin on vähän juttua alla) tai suoraan Tiiratoimikunnalle.

Vinkit on jaoteltu osioihin, osiot ovat järjestyksessä Havainnon syöttö, Havainnon muokkaus ja poistaminen, Havaintohaut, Omat tiedot, Ohjeet, Foorumi ja Yleisvinkki.

HAVAINNON SYÖTTÖ

HAVAINNON MUOKKAUS JA POISTAMINEN HAVAINTOHAUT OMAT TIEDOT OHJEET

Ohjeet ovat Tiiran käytön kannalta hyvin tärkeitä. Ne lukemalla oppii paljon. Varsinkin silloin, kun jokin ominaisuus ei tunnu toimivan, kannattaa ohjeeseen tutustua. Tiiran ohjeet löytyvät vasemmasta palkista "Ohjeet"-kohdasta.

Ohjeet, kuten moni muukin asia Tiirassa, tehdään vapaaehtoistyönä, eli ne saattavat uusien ominaisuuksien tullessa olla vähän jäljessä todellisuudesta, ja toivomme ymmärrystä tämän asian kanssa. Pitempään Tiirassa olleet ja samalla melko perustavanlaatuiset ominaisuudet on ohjeissa selitetty seikkaperäisesti!

Varsinaisen ohjedokumentin lisäksi sekä havainnon syötössä että havaintohaussa on ruudulla aina näkyvissä keltainen ohje-ikkuna, josta näkee miten valittua toimintoa käytetään. Ohje löytyy myös karttanäytöltä ("Hae paikka kartalta") oikeasta yläreunasta.

FOORUMI

Tiirafoorumi on perustettu Tiiraa koskevia kysymyksiä ja palautetta varten. Tiiratoimikunnan jäsenet lukevat foorumia säännöllisesti ja pyrkivät parhaansa mukaan vastaamaan foorumille kirjoitettuihin viesteihin. Myös muut aktiiviset Tiiran käyttäjät voivat niin halutessaan erittäin mielellään vastata kysymyksiin ja osallistua keskusteluun. Foorumia voi lukea ja sinne voi kirjoittaa myös kirjautumatta sisään, mutta keskusteluissa pysyy paremmin mukana, jos rekisteröityy foorumille ja kirjautuu sisään aina viestejä luettaessa.

Tiiran tunnukset (käyttäjätunnus ja salasana) eivät valitettavasti toimi foorumilla suoraan, vaan jos haluaa kirjautua sisään foorumille tulee sinne rekisteröityä erikseen.

Tiirafoorumin linkki löytyy Tiiran vasemmassa palkista. Jos sinulla on kysymyksiä tai kommentteja Tiiraan liittyen, on Tiirafoorumi oikea paikka niiden esittämiseksi! Foorumin paras puoli on se, että samalla muutkin käyttäjät näkevät kysymykset ja vastaukset ja oppivat samalla. Foorumi myös vähentää ylläpidon taakkaa, kun kaikille käyttäjille ei tarvitse vastata samoihin kysymyksiin erikseen - ja näin ollen saamme enemmän aikaa Tiiran kehittämiseen. Eli käytä foorumia!

YLEISVINKKI

Lopuksi vielä yleisvinkki Tiiran käyttöön:

Tiiraan saa syöttää ihan niin monta (oikeata) lintuhavaintoa kuin itse haluaa ja viitsii, rajoituksia ei ole. Havaintoja sekä tavallisista että harvinaisemmistakin linnuista saa syöttää yhtä lailla. Tiiraan saa hyvin mielellään syöttää myös oman vakioretkeilyalueesi ulkopuolella tehtyjä havaintoja koko Suomesta - niin Yyterinretkesi kuin Kuusamorallisi havainnot ovat tärkeitä! Tiiran havaintotietokanta on lintuyhdistyksille korvaamattoman arvokas tietopankki, jota juuri sinä voit kartuttaa omilla lintuhavainnoillasi. Samalla Tiira toimii omana havaintopäiväkirjanasi; päiväkirjaominaisuuksia tullaankin jatkossa parantamaan huomattavasti. Tärkeintä on, että ilmoitat havaintosi Tiiraan jo nyt!

<< Takaisin etusivulle