Taksonomiamuutoksia


Tiiraan on tehty taksonomiamuutoksia, jotka perustuvat Euroopan RK-komiteoiden taksonomisen komitean vuonna 2010 tekemiin päätöksiin. Kaikki komitean päätökset löytyvät http://www.aerc.eu/tac.html

BirdLife Suomen rariteettikomitean päätöksellä ne on otettu käyttöön Suomessa ja täten myös Tiirassa. Suomessa havaituista taksoneista lajiaseman sai aiemmin lajin alalajina pidetyt kyhmypilkkasiipi (Melanitta deglandi), amerikanmustalintu (Melanitta americana), ruostesiipirastas (Turdus eunomus) ja burjatianuunilintu (Phylloscopus plumbeitarsus).

Tehdyllä muutoksella on vaikutusta myös joihinkin Tiiraan kirjattuihin rastashavaintoihin. Ruosterastaan entiset alalajit ruosterastas (Turdus naumanni naumanni) ja ruostesiipirastas (Turdus naumanni eunomus) ovat nyt lajeja. Kaikki vanhat havainnot ruosterastaasta (Turdus naumanni), joihin ei oltu kirjattu alalajitietoa (naumanni/eunomus) ovat nyt nimikkeellä ruosterastas / ruostesiipirastas. Havaintojen kirjaajia pyydetään käymään muokkaamaan näissä havainnoissa lajinimi oikeaksi, mikäli laji on määritetty.

Vastaavasti taksonomiaan tehtiin muutos koskien mustakaula- ja punakaularastaita, jotka saivat lajistatuksen. Nämä olivat aiemmin alalajeja: mustakaularastas (Turdus ruficollis atrogularis) ja punakaularastas (Turdus ruficollis ruficollis). Koska rariteettikomitea ei ole hyväksynyt Suomesta yhtään punakaularastasta, muutettiin kaikki alalajilleen määrittämättömät mustakaularastaat (Turdus ruficollis) uuden taksonomian mukaisiksi mustakaularastaiksi (Turdus atrogularis) samalla, kun alalajit saivat lajistatuksen.

Muilta osin muutos ei aiheuttanut muutoksia itse havaintoihin<< Takaisin etusivulle