Epävarmat lajimääritykset


Lajilleen määrittämättömien ja määritykseltään epävarmojen havaintojen ilmoittaminen Tiiraan

Käytännössä kaikille meistä tulee vähän väliä eteen tilanteita, joissa lintua ei syystä tai toisesta kyetä määrittämään lajilleen täysin varmasti.

Tällaisissa tapauksissa ei havaintoa tule ilmoittaa Tiiraan tarkan lajinimen alla, vaan on syytä aina käyttää Tiirassa olemassa olevia vel- ja sp-nimikkeitä (esim. joutsenlaji, kihulaji, pikku- tai isokäpylintu, iso jalohaukka). -Tarkoilla lajinimillä ilmoitetaan vain ja ainoastaan 100 % varmasti lajilleen määritettyjä yksilöitä.

Tällä hetkellä Tiirasta löytyy valitettavan monia havaintoja, joissa tarkan lajinimikkeen alla olevan havainnon lisätiedoista löytyy yllättäen maininta siitä, että kyseessä onkin vain samaan sukuun (esim. kihulaji) kuuluvaksi määritetty lintu, tai maininta että "kaikista todennäköisimmin havainto koskee tätä lajia" tms.

Jne. Esimerkkejä löytyy valitettavan monia.

Vel- ja sp-nimikkeillä ilmoitettuihin havaintoihin onkin sitten suorastaan toivottavaa mainita lisätiedoissa mitä lajia havainto havainnoitsijan mielestä todennäköisimmin koskee.

Jos et ole varma löytyykö Tiirasta sopivaa vel- tai sp-nimikettä, tai et tiedä missä muodossa nimike kuuluu syöttää, voit asian helposti tarkastaa:

  1. klikkaamalla vasemmasta valikosta "Etsi laji" ja antamalla aukeavalla sivulla "Etsi laji"-ruutuun sopivan hakutermin: jos kaipaa nimikettä vaikkapa näkemälleen ilmeiselle mehiläishaukalle,
  2. kirjoita vain kenttään mehiläishaukka ja klikkaa"Hae"-nappia.
  3. Näytölle tulevat haun tulokset: mehiläishaukka (PERAPI) ja mehiläishaukka, hiirihaukka tai piekana (PER/BUT).
  4. Näistä valitset sitten vain jälkimmäisen kun syötät havaintoa Tiiraan; lisätietoihin voit sitten kirjoittaa "ilm. mehiläishaukka" tms. Sama homma toimii vaikkapa määrittämättömien jalohaukkojen (FALSP) kohdalla, niin että kirjoittaa vain em. hakukenttään jalohaukka ja klikkaa "Hae"-nappia. Näytölle tulee tieto siitä missä muodossa vaikkapa "isofalco" pitää Tiiraan syöttää.

Lopuksi vetoomus: jos olet tallentanut Tiiraan varmasti lajilleen määrittämättömiä havaintoja lajinimien alle, ole ystävällinen ja käy päivittämässä tällaiset havaintosi kuntoon! Pitkällä aikavälillä on kaikkien etu, että Tiiraan kertyvä havaintomassa on mahdollisimman laadukasta; tämä tarkoittaa sitä että havainnot löytyvät niillä nimikkeillä kuin pitääkin. -Tarkoitus ei ole että lukijan tarvitsee käydä lisätiedoista onkimassa tietoa siitä mistä havainnossa lopulta on kysymys.<< Takaisin etusivulle