Heikkokuntoiset joutsenet


Tänä syksynä on tehty havaintoja heikkokuntoisista, kaatuilevista joutsenista. Oireisiin ovat kuuluneet mm. jalkojen kantamattomuus ja holtiton kyljelleen kellahtelu (maalla ja vedessä).

Näistä joutsenista on löytynyt aivojen bakteriologisessa tutkimuksessa Riemerella anatipestifer –bakteeria, mikä on uusi löydös suomalaisissa vesilinnuissa. Bakteeri tunnetaan parhaiten tarhattujen ankkojen, hanhien ja kalkkunoiden taudinaiheuttajana. Löydöksiä on tehty loka-marraskuun aikana Pohjois-Pohjanmaalta, Pohjois-Karjalasta ja Päijät-Hämeestä tulleista joutsenista.

Evira on kiinnostunut tietämään, onko oudosti oireilevia (esim. kaatuilua, kouristuksia, kaulan vääntöä, tärinää) joutsenia näkynyt muuallakin Suomessa tai onko mahdollisesti näkynyt tavallista enemmän kuolleita joutsenia. Myös sairaiden tai kuolleiden joutsenten ikäluokka kiinnostaisi, koska bakteeri on yleensä vaarallisempi nuorille linnuille.

Edellä esitettyihin oireisiin sopivat havainnot sekä tietoa mahdollisesta näytteestä toimitettavaksi tutkimukselle voi ilmoittaa Eviran Marja Isomursulle osoitteeseen marja.isomursuät-merkkievira.fi<< Takaisin etusivulle