Kysely: Mitä kaikkea punatulkut syövät?


Havaitsin (KK) hiljattain ruokailevan punatulkkuparven pihasaarnessa. Ravinnoksi punatulkut saivat lenninsiivellisten pähkylöiden siemeniä. Osa hedelmistä jäi puuhun, osasta lenninsiivet putosivat maahan.

Keräämme havaintoja puista ja pensaista, joiden siemeniä punatulkut syövät. Myös silmujen syönti kiinnostaa (merkitse, että kyse on silmuista). Luonnonpuiden ja -pensaiden lisäksi koristepuiden ja -pensaiden käytöstä olisi mukava saada havaintoja. Varpumaisissakin koristekasveissa punatulkut saattavat ruokailla. Pelkkä pysähdys ei riitä: ruokailua on havaittava. Myös maassa havaittu syöminen käy, jos kasvilaji on varma (merkitse, että kyse on maassa ruokailusta).

Jos kasvilajin tai -suvun määritys on epävarma, tulisi nimen perään laittaa kysymysmerkki tai luetella vaihtoehdot (kuten suomen/ruotsinpihlaja). Valokuvat koko kasvista sekä lähikuvat oksasta, hedelmästä/silmusta ja oksilla tai maassa olevista lehdistä auttavat määrityksessä. Tiedoston muoto jpg.

Laita vastaukseesi nimesi, kuukausi (ja varhaisin - viimeisin vuosi) sekä kunta. Osoite on kari.karhu@biodata.fi ja viimeinen vastauspäivä 28.2.2018. Laadimme vastausten ja kirjallisuustietojen pohjalta artikkelin. Tilanne on voinut muuttua paljonkin siitä ajasta, jolloin asiaa on Suomessa viimeksi tutkittu (1940-luvulla).

Julkaisukelpoinen valokuva (jpg) jostakin eksoottisesta tilanteesta on myös tervetullut.

Huom. Tiedot ruokinnalla olevistä siemenistä eivät varsinaisesti ole jutun aiheena, mutta jos havaitset mielestäsi erikoista ravinnonkäyttöä, voit toki lähettää havaintosi kunhan mainitset selvästi, että kyseessä on linnuille tarjottu ape.

terv. Kari Karhu ja Esa Lehikoinen<< Takaisin etusivulle