Erottele poikaset omalle rivilleen


Lintuharrastajat havaitsevat kesän edetessä koko ajan useammin poikasia. BirdLife vetoaa lintuharrastajiin, että poikaset kirjataan Tiiraan ohjeiden mukaisesti omille riveilleen, jolloin tiedot ovat käyttökelpoisempia muun muassa lajien pesinnän ajoittumisen tutkimuksessa.

Esimerkiksi sorsapoikue kirjataan suosituksen mukaisesti siten, että emo kirjataan omalle rivilleen ja poikaset omalle rivilleen. Keskenkasvuisuudesta kertovat tarkenteet ovat puku pull = untuvapoikanen, ikä pp = pesäpoikanen ja pm = maastopoikanen. Lisätietoihin voi kirjata lisätietoa poikasten koosta esimerkiksi vertaamalla niitä emon kokoon (%).

Samaan tapaan suositellaan eriteltäväksi omille riveilleen myös sukupuolet, muut ikäryhmät sekä muuttavat ja paikalliset yksilöt. Havaintokohtaista rivimäärää ei ole rajoitettu, joten yksilömääriä voi erotella hyvin tarkasti. Halutessaan voi esimerkiksi kirjata poikueet poikasten koon mukaan eroteltuina omille riveilleen.

Aiemmin kirjattuja ei-suosituksen mukaisia havaintoja voi käydä muokkaamassa suosituksen mukaisiksi esimerkiksi omien havaintojen hakuja avuksi käyttäen.<< Takaisin etusivulle